Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Børnehavens pædagogiske profil

Børnehavens pædagogiske profil

Børnehavens grundlæggende tænkning, er John Deweys filosofi og pædagogisk tænknings metode, Learning by Doing. 

Dewey er grundlaget for den pædagogiske tænkning og metode for handlingsplanen for hvert enkelt barn og børnegruppen, som skal ske gennem leg og læring.

DeweyDer er først tale om læring, når man forstår sammenhængen mellem handling og konsekvens. Altså når man også tænker refleksivt. Tænkning er for Dewey, som sagt, forbundet med udforskning, undersøgelse og fordybelse for at finde ud af noget nyt eller se den "gamle" viden i nyt lys, dvs. at spørge og drage tvivl 

I børnehaven er der fokus på natur, naturlig, naturvidenskab/science, sprog og kultur. Gennem leg og læring vil disse emner science, OL, krop og bevægelse, traditioner, kultur, sprog og børnefællesskaber, være grundlaget for den viden og de kompetencer som børnene skal tilegne sig gennem børnehavelivet. Vi har udvalgt disse tematiserende emner fra vores læreplanstemaer, så vi en pædagogiske linje i børnenes børnehaveliv.

Målet med disse pædagogiske tiltag er, at vi gerne vil lægge kimen til følgende; at børnene bliver tænkende, selvstændige, selvhjulpen, livsduelige, skoleparate, og undersøgende samfundsborger. 

Disse fem delelementer skal indgå i vores årshjul som er opdelt i månedlige temaer.

Natur - vi arbejder med de 4 årstider, dette for at give børnene et perspektiv på, at i Danmark skifter naturen året igennem, om hvornår er de forskellige årstiden og hvad indebærer det bl.a. hvornår er det koldt, varmt, hvad er regn m.m. Vi taler om dyrenes livscyklus i henholdt til vejret, besøg i zoo skoletjeneste. Vi vil bruge litteratur/IPad som vidensformidling ved bl.a. Sebastian Klein, 

Naturlig - menneskets opbygning, hvad består en krop af, vi taler om knogler, muskler, blod, hjertet, hjerne, led, madens vandring gennem kroppen, urin og fæces, vitaminer hvor finder vi dem, og hvorfor skal vi spise varieret mad, vi smager på alt mad m.m.

Naturvidenskab/ science - skal danner grundlag for nye viden og nysgerrighed, vi vil lave små eksperimenter som børnene kan lave selv og hjemme, magnet virkning, vand til is, sæbebobler, smelte smør med varmt vand og afkøle med koldt vand for at se fedtstoffet størkne, m.m. 

Årligt besøg på EXPO – naturvidenskab messe fra forskellig fakulteter. Grunden hertil er for at børnene får set hvordan udviklingen sker i små doser.

Natur – dyr, årstider, vejrforhold, planeter, sten, planter, fra jord til bord, 

Vi arbejder med årstider, for at give børnene et perspektiv, at i Danmark skifter naturen karakter året igennem med påvirkning fra vejret, om de forskellige årstider, måneder og datoer, og hvad indebærer det bl.a. hvornår er det koldt, varmt, hvad er regn m.m. taler om dyrs livscyklus, hvordan kan vi hjælpe med bevarelse af naturen. Vi vil bruge litteratur/IPad som vidensformidling ved bl.a. Sebastian Klein, 

Naturlig mennesket

Menneskets opbygning, hvad består en krop af, vi taler om knogler, muskler, blod, hjertet, hjerne, led, madens vandring gennem kroppen, urin og fæces, vitaminer hvor finder vi dem og hvilken indflydelse har de på vores krop, og hvorfor skal vi spise varieret mad, vi smager på alt mad m.m.

De enkle del om kroppen bliver gennemgået på børnenes niveau. Vi arbejder i det kreative , billede dokumentation, litteratur, samt tegninger.

Naturvidenskab/science – eksperimenter, ny viden, skabe nysgerrighed, afprøve under sikre omgivelser, 

Vi vil lave små eksperimenter som børnene kan lave selv og hjemme, magnetens virkning, fra vand til is, sæbebobler, smelte smør med varmt vand og afkøle med koldt vand for at se fedtstoffet størkne, vitaminer hvor finder vi dem, m.m. Grunden hertil er for at børnene får set hvordan naturvidenskaben har indflydelse på børnenes hverdagsliv, og at udviklingen sker i små ”doser.”

Årligt besøg på EXPO – naturvidenskabsmesse fra forskellige fakulteter for de kommende skolebørn.

Sprog – sprogtilegnelse, sprogstimulering, kommunikation og sprog, sproget i rummet. 

Hvordan arbejder vi med børns tilegnelse af sprog, ord og lyd?

Vi arbejder med sprog igennem leg, socialisering, indretning, læsning, rim og remser, samtalen, vejledning, sjov og ballade, sang, fortællinger fra børn til børn og børn/voksne, billeder, traditioner, hjemme, temaer, kultur, genfortællinger. 

Kommunikation er metoden og måden vi taler sammen på, vores udvikling af samtalen, samt vores interesse i en samtale. Vi lærer ny ord og vendinger ud fra eksisterende ord, det sker gennem kommunikation, stille hv-ord som forklaring på en handling i skabelse af socialisering, have nysgerrighed, og være lyttende. Vær nysgerrig i og på læring, oplev kulturen i hjemmet, i byen og på museer, koncerter, tal og fortælling om det I oplever sammen, få nuanceret sproget, lær at gentag hvad du oplever, hils på folk, sig goddag, hej og farvel, husk at sige ja tak, nej tak og tak når du modtager noget fra andre, som du spurgte efter. Gennem denne proces tilegner børnene sig viden og sprogfærdigheder, som er et fundamentet for mere læring og viden om det kommunikative sprog.

Det verbal og nonverbal – hvorfor skal vi tale dansk? Hvordan skal vi tale sammen? Hvorfor skal jeg hører på, hvad andre siger, Genfortælling af historier og livet, vi arbejder med det nonverbale så børnene lærer at se hinandens ansigtsudtryk og kropssprog, lydsproget, samt at samtalen og sproget er medspiller i alle situationer uanset hvad vi laver. Børnene skal lærer noget om formidling til andre og vigtigheden i at lytte interesseret. Sprog stimuli er en del af dagligdagen gennem den måde vi bruger sproget og spørgsmål på, altså hv-ord for at børnene med egne ord kan fortælle og forklare ud fra deres perspektiv

Historie – vi vil læse for børnene både hvor de ser billederne og hvor de kun skal lytte.  Efter historielæsningen vil vi arbejde med genfortællingens evnen. Vi vil arbejde med selv skabte historier enten gennem fortællingen ud fra en tegning eller skabe ”vandrehistorien”. I mindre grupper viser vi børnene hvordan teknik for læsning er i Danmark, fx vi læser fra venstre mod højre, vi starter i øverste venstre hjørne og oppe fra og ned,. 

Rim og remser - vi bruger Halfdan Rasmussens ABC, historier hvor gentagelsen er en del af fortællingen, fx Klods Hans, historier i kapitler, vrøvle historier og historier hvor sproget er noget farverigt m.fl. 

KULTUR – TRADITIONER - VERDEN

Kultur her snakker vi om hvad er kultur genneralt og hvad kultur kan være, fx teater, bøger, billeder, sprog, fælles om et land fx flag m.m. Vi besøger biblioteket, hvilken kunst kan vi se på vores ture rundt i byen, Vi vil gerne at børnene arbejder med deres egne kunst og gennem tvungen opgaver fx tegne en bestemt figur.

Traditioner – vi følger de traditioner som afholdes i børnehaven året igennem som fastelavn, halloween, jul, påske, Sankt Hans, kyndelmisse, fødselsdage i børnehaven m.fl., og om familiernes egne traditioner. Traditionen er også fortællingen om hvordan er en tradition er opstået og hvilket land den oprindeligt kommer fra.

Verden – vi vil se på et verdenskort og tale om hvor børnene har rejst hen i verden, hvor børnene fortæller om deres rejse.

Vi vil besøg de gratis glæder som byen byder på igennem året fx teater, koncerter og andre begivenheder.

Dokumenter

Uglernes for kommende skolebørn

Shape Created with Sketch.